Belső út

Mindig volt bennem kíváncsiság, mindig vágytam a világ mind teljesebb megismerésére. Nem egy dologban való mély elmerülés, inkább a széles világ megismerése és a folyamatok miértjének megértése érdekelt. Ahogy a korábbiakból látszik, volt kihívás és buktató az életemben rendesen. Sőt, nagy részét magamnak csináltam – hiszen háromszor mentem csődbe, számos sikertelen kapcsolatom volt, és az iskolákkal sem megfelelően indultam.
Aztán felismertem, hogy van esély arra, hogy minden nehézségből, minden kudarcból eredményt kovácsoljak.
A gerinctörésem és az egészségi nehézségeim hozták ki a gyógyulás iránti vágyamat. Amikor megtapasztaltam ezeket a „csodákat”, magam is azok közé léptem, akik közvetítik a gyógyulást, az egészségesebb és harmonikusabb élet lehetőségét azoknak, akik ezt igénylik.

Gazdaságilag soha nem voltunk erősek. A családban generációk óta senkinek sem sikerült összehozni még egy ingatlant sem önerőből, napról-napra élt mindenki. Bár törekedtem, sajna pénzügyi intelligenciám a nullával volt egyenlő, sőt, a hatalmas bizonyítási vágy miatt gyakran túlköltöttem. Többször kerültem nagy mínuszba, aztán kilábaltam. De nem tanultam meg akkor azokat az alapszabályokat, amiket ma tanítok. 2007 után a „nagy összeomlás” során a hibás döntéseim és a külső folyamatok eredményeképpen elbuktam mindent amiért korábban dolgoztam, és akkori értéken 68.000.000 Ft (288.000 EUR) tartozásom keletkezett.

No, innen állj fel kispajtás! – mondhatták sokan, és valljuk meg őszintén, ez az esélytelen kategória. Viszont nekem sikerült. 12 évbe került, az tény.

Ugyanakkor a folyamat közben – azon túl, hogy az anyagiak rendben lettek – megtanultam felelős apa, társ és barát lenni. Megismertem a belső gátjaimat, rettentő tulajdonságaimat és értékeimet egyaránt. És dolgozom az értékek erősítésén, a gátak feloldásán, a hátrányos tulajdonságok csökkentésén. Kisebb-nagyobb sikerrel.

Az, hogy megjárod a poklot, még nem jogosít fel arra, hogy akár trénerként, akár tanácsadóként aposztrofáld magad – vallom. Sőt, amikor elkezdtek emberek jönni, hogy adjak tanácsot, vagy segítsek, hiszen „nekem sikerült” – meg is riadtam. Hiszen mások életére hatással lenni óriási felelősség.

Így egyik oldalon a gyógyítás tudásáért elvégeztem a hagyományos kínai orvoslás számos alapképzését. 4 év tanulással és gyakorlással addiktológiai akupunktúra, meridián masszázs, moxa- gyertya- köpölyterápia és reflexmasszázs képesítéseket szereztem.

Mindemellett az 1996-ban megismert japán módszer, a Reiki útján a hazánkban elérhető két irányzat, a Tradicionális és a RAI reiki mindkét ágán ’-es és „-es fokozatot, valamint a Tradicionális Reiki a avatómesteri jogosultságát is megkaptam, e folyamat 15 év tanulás és tapasztalás eredménye.

Az ismeret önmagában nem tudás, a tapasztalat nem jogosultság – ezt vallom. Ezért elindultam a tanácsadás és a felnőttképzés útján, 35 évesen nappali tagozatos egyetemi hallgatóvá váltam. Őszintén szólva – főleg a korábbi tragikus iskolai tapasztalataim miatt – álmomban sem gondoltam volna mindazt, ami megtörtént velem. Míg korábban bukott diákként lézengtem az iskolában, itt kimagasló eredménnyel végeztem nemcsak alap, hanem mesterszakon is, és jelenleg phd. fokozatra készülök.

Jelzem, már merek tanácsot adni  Sőt, előadásaimmal a világ számos pontján megfordultam, szerte Európában, s még Indiában is megtöltöttünk egy előadótermet.

Sajnos gyerekkoromban nem volt időm a nyelvtanulásra, illetve nem is érdekelt igazán. Felnőttként ráeszméltem, mekkora butaságot követtem el, így igyekeztem behozni a lemaradást. Az évek során az alábbi külföldi iskolákban volt lehetőségem tanulni:

• Comparative Studies between Europe and Asia (Universität Würzburg) – 4 alkalommal
• Московский государственный университет имени М.В.Ломоносова
• Andragogy, Filosophy, Research (Univerzitet u Beogradu)
• Andragogy (Masarykova Univerzita, Filozofická Fakulta)

Az a széles ismeretanyag, amivel élek, biztonságot ad. Megnyugtat, hogy képes vagyok megjavítani dolgokat. Akár burkolástól az asztalosmunkáig felújítani az otthonom. Akár hatékonyan megírni és kivitelezni bármilyen projektet. Akár tanácsot adni az életed kellemesebbé és hasznosabbá tételéhez, vagy éppen megigazítani a tested a hatékonyabb egészségesebb működéshez.

Igen, gyakran felmerült, hogy „miért nem egy dologgal foglalkozom”? A válaszom maga az élet. Az élet nekem azt tanította, ha egy dologhoz értek csupán, az bizonytalanságot hordoz. Minél szélesebb a tudás, amiből boldogulhatok az életben, annál kevésbé vagyok kiszolgáltatott helyzetben. Nem utolsó sorban pedig számomra fontos a széles látókör a tanácsadói, támogatói munkámban.